thought contagion. - Funeral march

Funeral march

First principles. Simplicity. Of each particular thing ask: What's in itself? What is its nature?


24.03.2018.

thought contagion.

Ja sam sebe zatvorila u kavez gdje svaka moja misao mora biti dovoljno zvučna da bi se čula, da bi prošla pored bilo koga. Sumnjam u vrijednost svake jer, i prije nego što je dovršim, osjećam njenu težinu i pomjeram joj margine značaja. Zbog te težine, sam proces razmišljanja mi postane tegoban i dosadan, jer odveć nije putovanje koje je samo sebi bit, već je odredište u kojem se tvojim jezikom priča, da bi ti mogao tačno da razumiješ.
Tvoja neusaglašena preciznost je poremetila moju širinu.
Preciznost, jer tražiš ono što tebi treba da bi mi mogao odgovoriti; neusaglašena, jer se ono što ti treba prebrzo mijenja, a mijenja se relativno u odnosu na posljednju potrebu; a remeti moju širinu jer je sužava, remeti sav moj tok jer ja nikad nisam mogla biti toliko određena, uvijek je sve bilo u i na i oko, nikad tačno tu.
Zato ne opisujem, zato ne razmljišljam naglas, zato samo konačnu misao dijelim, da bi ti mogao odgovoriti, da ne bi bilo prostora između redova koje moraš iščitavati, jer bi sve što imam reći u jedan red stalo. I zato ja više nisam osoba koja ovisi od bezbroj realnih varijabli, sad sam osoba koja ovisi od parametara koje mogu primiti samo konačan broj diskretnih vrijednosti.

Funeral march

Da li sam svuda gdje su mi tragovi?

51910

Powered by Blogger.ba