elephanttalk.

Platforma nova, bila-il-ne-bila dobra il loša, perturbirala je konzistentnost kutka u kojem sam se znala naći u ovakve sate uz nasumične prilike, izazvane jedino željom da se baš tu prostorno nađem baš tad. Prilagođavanje ide čovjeku kao osnovni (ne)fizikalni poriv, uvijek i svugdje i sa svim, čak i uz nakaradno pisane scenarije koji se igraju u svijetu godinama (oduvijek – vjerovatno), ali otkako ja za sebe znam – post-ratne krize u duhu i mjestu, recesije i ekonomski veliki-kratki padovi, aktualne zdravstvene kaotične (ne)prilike popraćene posljedicama u raznom smislu od kojeg najviše osjećam onaj obrazovni besmisao, i slično… Prilagođavanje prirodno toliko da je “jest čudno kako život izgleda sad” (i sl.) standardna poštapalica, korištena u naoko komšijskim razgovorima, ravna razmjeni površnih primjedbi o vremenu i “značajnim” segmentima ili trenucima života jedinke-učesnika. Moglo bi se aludirati i referencirati na razne ljubitelje mudrosti koji su konciznije i detaljnije tumačili isto, sa fokusom na sadržaju i nadražaju koji ne rezonira s mojim trenutnim – ovakav format nije moj kutak. Ima li to veze sa samo promjenom – ma kakva ona bila, ili sa ovom ponudom da za svaki post na blogu baš moram odabrati da “nastavim čitanje” umjesto da me se ne pita već da biram instinktom a ne klikom, ili sa ovim nedostatkom prisnosti sa blogerima koji mi nisu-ali-jesu bitni, ili sa gubljenjem do-i-preko decenije starih privatnih razmjena sa blogerima, ili sa onim nakaradnim narušavanjem vrle privatnosti automatskim objavljivanjem neobjavljenih postova, ili sa površnim nuđenjem svega po malo sa strane sa “najnovijim člancima” i “najnovijim komentarima”, ili ili ili… Možda se sve to može upraviti, prilagoditi ličnom ukusu, doraditi i uljepšati tako da postane meni svojstveno, ali daaaaavno je prošlo vrijeme kad je ova platforma služila tome (meni), i odavno je isključivo vođena željom da baš ovdje kažem ono što je u meni predviđeno samo za ovdje – sa centroidom posred sadržaja, bez brige o formatu. Samo sam ovdje konzervativni konformista koji svoj konfor-krug ne bira već formira, bar bila, a odsad samo konzervativni cinični posmatrač, i evo jednokratni komentator. Možda opet, možda nekad, možda baš u momentu revolta sličnom ovome, bude se skucala još koja prosta riječ zapetljana u samu sebe, riječ koja riječi grize rep, ali uz prešutnu sjetu na osjećaj koji najviše podsjeća na prisnost, a čiji je dio nepovratno izgubljen, skupa sa dijelom mene koji me doveo i vraćao ovdje.

setnosiva
filmovi i slike i Šopenove nokturne

4 komentara

  1. Dopada mi se što si ostavila otvorenom priliku da, jednom, osjetiš draž i ovako dizajniranog mjesta😊
    Jedino za što smatram da je nešto što se nikako nije smjelo desiti je objavljivanje neobjavljenih postova. Sve ostalo mi mnogo više paše na ovakvoj platformi.

    Drago mi je što te ponovo čitam Setnosiva😊

    1. Također… Objavljivanje neobjavljenih postova me baš pogodilo, jer sam baš među njima čuvala neke intimne bloggerske stvari, da bi ih morala tražiti i arhivirati…
      Vratiću se da osjetim tu draž opet, povremeno, i da vas čitam, meni po slovu iznimno bliske ljude <3

Komentariši